Saturday, November 17, 2012

Cara Buat Password Pendrive

Adakah korang ada menyimpan data yang sensatif dalam pendrive?
Jadi Admin rasa korang sepatutnya menyimpan data tersebut dengan lebih hati-hati.
Admin mencadangkan korang untuk membuat password dalam pendrive korang untuk langkah berjaga-jaga.

Trik kali ini Admin akan berkongsi cara untuk membuat password di pendrive korang
tanpa menggunakan software pada windows vista atau windows 7. Ini adalah
salah satu kelebihan yang ada pada windows vista dan 7 yang windows xp tidak ada.
So korang follow je la langkah-langkah yang Admin sediakan dibawah.


Step1. Masukkan pendrive yang korang nak buat password ke komputer.
Step2. Klik start search Bitlocker macam gambar kat bawah ni


Step 3. Pilih yang atas Bitlocker drive encryption pastu klik

Step 4 Turn on Bitlocker untuk pendrive.


Step 5. Popup window akan keluar pastu korang isi la password apa-apa sekali pon.


Step 6. Selepas next, Simpan key itu ditempat yang selamat kerana recoverykey ini boleh digunakan jika korang mengalami lupa ingatan terhadap password.




Step 7. korang tekan Encryption.






Step 8. selepas siap semua proses kita buat tadi akan ada simbol log macam gambar dibawah






Selesai.. 
selamat mencuba..



Klik Like jika suka.

0 comments:

Post a Comment